PL EN

The Jury Committee members:

Stanislaw Dendewicz - representative of the Marshal of Lower Silesia

Maciej Hawrylak - President of SARP Wrocław, President of the Jury

Beata Urbanowicz - representative of the President of Wrocław

Gregory Wasyluk – Association of Polish Urban Planners, Wrocław branch

Waldemar Więckowski – SARP, Jelenia Góra branch

Marek Wiśniewski - Lower Silesia Regional Chamber of Architects

has decided to award and honor the following projects in respective categories:


GRAND PRIX

Jury’s review: for creating space which is generated from the existing post-industrial infrastructure urban tissue of Wałbrzych,  promoting quality and hoping for a revitalization of other parts of the city.

and

1st PRIZE in the category:

Revalorized object highlighting the existing or planned public space’s qualities as a space serving the local community.

Jury’s review: for bringing a brink of future to this degraded post-mining past in a form of cultural center which brings together cultural, artistic and educational activities. For balance in creating a new reality and keeping  reasonable proportions between history and future. For consistency in displaying industrial equipment and components of mining machinery which intensifies the feeling of participation in exploration of this industrial "Jurassic Park".


Authors: WPA Wilisowski Pracownia Architektoniczna (Wrocław) – Witold Wilisowski (leading architect); Andrzej Kloc, Agnieszka Kasprzyk, Łukasz Szleper, Małgorzata Rydlicka, Dagmara Kloska, Michał Czasnojć, Sylwia Kołowiecka, Bożena Radacz, Kamil Polonis

NDI Nizio Design International (Warszawa) – Mirosław Nizio i Bartłomiej Terlikowski (leading architect); Łukasz Boniewski, Agnieszka Czmut, Ewa Gumkowska, Aleksander Józefowski, Marcin Perka, Mirosław Polak, Urszula Stefaniuk, Grzegorz Szumny

PAS Projekt Archi Studio (Nadarzyn) – Stanisław Birula-Białynicki, Sławomir Golenko

Name: Revitalization of old mine „Julia”

Address: Wałbrzych, Piotra Wysockiego i Antka Kochanka St.

Investor: Municipality of Wałbrzych

Years of realization: 2010-14


Author’s description: The project was developed within the framework of the Local Revitalization Plan for the City of Wałbrzych for 2004-06. Its objective was to contribute to economic recovery and social life of the city as well as to increase its touristic and cultural potential and redefine utility of objects and degraded areas by providing their new functions. A unique character of the former mine imposed many obstacles resulting from the necessity to comply with conservation guidelines and the key museum function of the object. All restrictions related to the necessity of not disturbing historical forms were taken into consideration during the project creation stage. Poor technical conditions of the concerned buildings created a lot of problems when adapting to new functions. Still, all the buildings, with the exception of the cooling tower, have been finally restored to its original forms. The cooling tower construction was not suitable for adaptation and therefore it has been completely torn down and restored keeping the enclosure structure. It has become, along with Julia and Sobótka shafts, a dominant element of the architectural complex. The project’s objective was creation of a multicultural park "Old Mine" which involved  expansion of the Museum of Industry and Technology, adaptation of postindustrial building into the European Centre of Unique Ceramics, contemporary art galleries,  NGOs’ offices, municipal cultural institutions as well as land development – the heritage register listed part.



HONORABLE MENTION in the category:

Revalorized object highlighting the existing or planned public space’s qualities as a space serving the local community.

Jury’s review: for enrichment of urban public space development by a successful attempt to introduce a green vertical solution. This is the first implementation of an all-year outdoor green wall using appropriate plants (frost resistant and shade loving ones) maintained in a good condition during the growing season, equipped with a drip irrigation system. Another advantage of the composition is the implementation of weathered steel elements well corresponding with greenery both during summer and winter.


Authors: Dobosz Architekci: Maciej Dobosz (leading designer); Izabela Owczarek, Karolina Kalitan, Witold Śliwa (cooperation)

Name: Reconstruction of the facade and redevelopment of the back wall -  construction of a green wall in the Town Hall building’s courtyard  at 53 Świdnicka St. in Wrocław

Address: Wrocław, 53 Świdnicka St.

Investor: Municipality of Wrocław, Wrocław Municipal Office

Contractor: ISB Budownictwo Sp. z o.o.

Year of realization: 2014


Author’s description: The main objective was to restore the facade of the Town Hall’s building and to improve the image of the place which aspires to the rank of a downtown passage. The second important goal was to create a functional, representative entrance to the Office for clients entering from the inner courtyard-passage. The courtyard facing building’s wall does not constitute an exceptional architectural asset and therefore it was renovated in a moderate way - unlike the ground floor part - moved towards the front – considered to be this place’s visiting card as it catches the eye of passersby. As a result of the reconstruction, the ground floor along with its new glass entrance gained a touch of a modern style and appearance. I order to hide the visually unattractive areas of supply and technical facilities - the nature of which doesn’t correspond with the newly created space – a special wall has been designed next to the facade. The ground floor elevation has been made of antiqued weathered steel, alternating with vertical elements of a lighted-up  green wall. The building’s glazed and roofed lobby gained representative character which underlines the rank of the place as a public institution’s entrance. The selection of plants, lightening and irrigation system are due to ensure a positive perception of the place all year round. Thanks to this investment the city has gained a prestigious place the importance of which has importantly increased.



AWARD in the category:

A new object (or a complex) highlighting the existing or planned public space’s qualities as a space serving the local community.

Jury’s review: for introducing an intriguing tension into the urban area surrounding the Main Railway Station, which can lead to creation of a lively, attractive place; for taking the risk of implementing "other" forms of urban tissue – with hope that it will bring good results, not only standing out visually, but also by creating a real, not only nominal, public space.


Authors: Architecture: Maćków Pracownia Projektowa sp. z o.o. (MPP) – Zbigniew Maćków (leading designer), Katarzyna Korsak (leading architect), Paweł Dadok, Konrad Gwiazda, Iwona Iskra, Marek Kotowski, Magdalena Paprotna, Piotr Sulisz, Karolina Zajączkowska, Anna Kołodzińska; Wojciech Napierała (cooperation)

Interior design: Maćków Pracownia Projektowa sp. z o.o. (MPP) – Zbigniew Maćków, Katarzyna Korsak, Paweł Dadok, Konrad Gwiazda, Iwona Iskra, Marek Kotowski, Magdalena Paprotna, Piotr Sulisz, Karolina Zajączkowska, Anna Kołodzińska, Wojciech Napierała

Visual identity: Maćków Pracownia Projektowa sp. z o.o. (MPP) – Zbigniew Maćków, Paweł Dadok, Iwona Iskra, Agnieszka Rzeźniak

Name: Multifunctional office, hotel and services complex "SILVER TOWER CENTER"

Address: Wrocław, Konstytucji 3 Maja Square

Investor: Wisher Enterprise Sp. z o.o. Warsaw

Contractor: Karmar S.A. Oddział we Wrocławiu (construction manager: Jakub Trojanowski)

Year of realization: 2014


Author’s description: Silver Tower Center is a high standard multifunctional complex. It consists of two complementary segments: the 14 floors part designed for offices and a lower part of 6 floors, offering services and commercial space, as well as a hotel and a conference center. The building has been divided into horizontal blocks the edges of which fail to meet, creating at the same time a very unique constellation of light and shadow “playing with each other” between different levels of the object. The upper part of the building has been constructed out of three boxes, each slightly moved in against another, ye  all coming together in one common corner. In order to emphasize the principal architectural idea and also add slenderness, the building has been “dressed” in a simple and elegant glass facade divided by contrasting vertical profiles where the space between them has been determined by the interior’s functionality . The simplicity of the facade and the geometry of the forms are designed in a way which raises the rank of the place by adding a classic and timeless character.



NON-STATUTORY AWARD in the category :

A new object (or a complex) highlighting the existing or planned public space’s qualities as a space serving the local community.

Jury’s review: for the concept of a Life-giving waters of Africa complex (Africarium-Oceanarium) located in the Zoological Park in Wrocław, which closes a flagship work of modernist Hans Berg's: Centennial Hall with a “spatial buckle” ; for the craft of creating such a monumental building yet balanced and calm, for creating spatial tension in the park’s landscape; for the entrance zone in front of the main building with a wall made of water surface creating an impression of a wave hanging over visitors’ heads, and for consistency in use of homogenous materials.


Authors: Dorota Szlachcic, Mariusz Szlachcic, ArC2 Fabryka Projektowa

Name: Africarium-Oceanarium, ZOO Wrocław

Address: Wrocław, 1-5 Wróblewskiego St.

Investor: ZOO Wrocław Sp. z o.o.

Constructor: PB INTER-SYSTEM S.A., Wrocław

Year of realization: 2014


Author’s description: Simple black building Africarium- Oceanarium is located in the ZOO  - in a historical center of Wrocław - on the axis of the Centennial Hall. The building’s facade resembles a great black wave of water hanging over the entrance arcade and outdoor swimming pools. Africarium is a massive, enormous structure wrapped with black Corian, curved in a form of arc. What has been a real constructional challenge is the arcade entrance. The colorful, illuminated glass mosaic along the entrance hides the word "Africarium" written with the use of pictograms.

The idea of merging visitors into the natural environment of the Nile, the Red Sea, the Mozambique Channel, the coast of Namibia and the Congo jungle, is developed inside the facility with a capacity of 184 000 m³. We’ve gathered animals of savannah, rainforest, lakes, rivers and oceans. Underneath the building we have la factory resembling system of water purification and water processing which is an integral part of the Live Support System applied in this project.



1st PRIZE in the category:

A new or revalorized object (or a complex) highlighting the landscape’s qualities.

Jury’s review: for a very successful idea of ​​spatial development between the sacred of the Museum of Architecture and the profane of the shopping center Galeria Dominikańska, for the use of simple means of expression and materials; for proposing a form which enables free creation of any personal and group associations; for creating an object with magical power of attracting to do nothing.


Authors: Mikołaj Smoleński; Grzegorz Kaczmarowski (cooperation)

Name: POLEGIWACZ - temporary outdoor installation with a café facility.

Address: Wrocław, Słowackiego Park, in  front of the entrance to the Museum of Architecture

Investor: Museum of Architecture - implementation within the frame of  "Archibox" project, led by Michał Duda

Year of realization: 2014


Author’s description: Polegiwacz is a micro-architectural installation in a form of a wooden grandstand where seats have been replaced by deckchairs. The project’s main assumption is based on opposition to the so-called defensive architecture – a set of solutions defining use of public space as well exclusion from it. The activity of lying down has been chosen as the most stigmatizing and disturbing activity performed in the public space but, at the same time, the activity which takes a third of our life, the one which enables reflection and relaxation! The typology of solutions consisted of hanging a net for the youngest, platforms enabling lying down as well as traditional deckchairs for more conservative users. The place’s functionality has been completed with a small cafe. The installation has become one of the most popular spots for summer meetings, attracting passers-by and tourists, as well as dozens or even hundreds of people participating in various events such as "Horizontal actions". Its functionality has gone far beyond the basic functions as it’s become a dance floor, a playground and even a background wedding session. Polegiwacz thus proves that downtown space can become an arena for experiments and revitalization - understood simply as restoring life – which doesn’t have to require great investments. Finally, it proves that there’s a huge demand for this type of places.