PL EN

The Jury Committee members:

Maciej Hawrylak, President of SARP, Wrocław branch, President of the Jury

Marta Mnich, SARP, Wrocław branch

MENTHOL ARCHITECTS, Liliana Krzycka, Rafał Pieszko, the 1st PRIZE winner in Supervison 2014 competition

Dariusz Sirojć, the 1st PRIZE winner in Supervison 2012 competition


have awarded:


PORT Józef Franczok, Marcin Kolanus

Jury’s review: for bright ideas, searching for an individual architectural language, skillful use of colors and scale. For crossing borders of a typical architectural studio and willingness to find social obligations of architects.


Selected projects:

Public Nursery Mali Odkrywcy (Little Explorers) in Chróścice

Author’s description: Children develop themselves and their intellect. With their senses they discover the world. They absorb what is around them. The environment is very important - it can increase concentration and harmonious development. It helps to individually discover reality. It helps to develop children’s personalities - makes them feel happy. We respect successive phases of interests related to children’s development. We organize functions and materials thematically in a logical manner. We differentiate space as open and semi-open providing in this way a sense of security. At the same time we create a magical world where the wall becomes a meadow full of living creatures, where children cross mysterious tunnels, visit street villages and where ceilings bloom or change into a geometric game. In a small village near Opole children discover the world. They learn about nature and ecology. About culture and architecture. They will develop intellectually and physically. They will establish their first ties and relationships to finally gain independence and confidence.



Conference and exhibition space in the Old Hall Machine WiK Opole
Author’s description: The pre-war names StädtischeWasserwerk or BetriebsstätteWasserwerk define the essence of the WiK buildings in Opole. On one hand, they contain a life-giving element and on the other one they show the place’s importance for the city, as well as their technically advanced level in those days. We have restored the antique interior by removing elements from the postwar era when the hall was used as a warehouse. Inside we have placed a cuboid structure “fighting its ways” through space like a big machine in the factory hall. A blue floor gives a feeling of contemporary interference - like water, which owns its color to the way it absorbs light, the flooring and the large box perform their dance with light - reflecting, shimmering and illuminating in different shades and colors. The place has another chance to live and fight for the city in a contemporary way, within the frame of  modern functions and needs, showing its structure and history.