PL EN

The Jury Committee members:

BUCK.ARCHITEKCI Dominika Buck, Paweł Buck, the 1st PRIZE winners in INTERIOR & DESIGN 2013 competition

Katarzyna Dobiecka, the 1st PRIZE winner in INTERIOR & DESIGN 2014 competition

Prof. Włodzimierz Dolatowski, E. Geppert Academy of Fine Arts in Wrocław

Daria Kieżun, Vice President of SARP Wrocław Branch, President of the Jury

Józef Sztajer, Association of Polish Artists Wrocław Branch

have decided to award as follows:

no 1st PRIZE


2nd PRIZE ex aequo:

Museum of Architecture in Wroclaw

Address: 5 Bernardyńska St, 50-156 Wrocław

Authors: Arch_it Piotr Zybura – Piotr Zybura, Iga Peruga,

Cooperation: Aleksandra Górecka, Olga Horwat, Paweł Szyport, Marcin Tobiasz, Wrocław

Investor: Museum of Architecture

Year of realization: 2014

Author’s description: Over years the historic museum complex has undergone a significant degradation which has affected its potential to host exhibitions. Although the original project included only adjusting the entry zone to disabled visitors’ needs, eventually the Museum agreed that a more comprehensive approach was required. Within the budget’s limits general functional and operational principles have been set. Priority was given to reorganization of the space in order to achieve its aesthetic consistency and to create optimal conditions for possible exhibitions. The next task was to introduce a new system of artificial lighting, keeping in control the natural one. During the first stage of works, the entrance area was reorganized by giving it more "inviting", open expression. The entrance is now defined by a strong, minimalist furniture block on one of the walls, including characteristic elements of visual identification system. In the second stage the former church’s naves and  chancel have been modernized. In order to provide a neutral character of the space any architectural interventions were limited to simple forms and one color - white. To ensure coherency of all exhibition areas including the ones not included into the current modernization works – an additional visual identification system, integrated closely with architectural solutions, has been designed. The system integrates aesthetically different areas of the museum, varying  in terms of expression and investment level and introduces clear links between exhibition rooms connected by an internal cloister.

Jury’s review: The jury appreciated a successful attempt to "refresh" the museum’s interior, presenting solutions which correspond with the existing architectural context and highlight advantages of historic elements. Some members of the jury had doubts concerning formal solutions in the field of visual communication.



2nd PRIZE ex aequo

Karol Szymanowski State Music School of 1st and 2nd degree in Wrocław

Address: 25 Józef Piłsudski St. 50-044 Wrocław

Authors: Interior design: Maćków Pracownia Projektowa sp. z o.o. (MPP)

(Zbigniew Maćków (leading designer), Bartłomiej Witwicki (leading architect,

Agata Kowalczyk, Eliasz Matuła, Zuzanna Wojtasiak, Bartosz Zieleński)

Acoustics: PA Pracownia Akustyczna Kozłowski sp. J., Wrocław

(Piotr Kozłowski, Wojciech Grządziel, Michał Mićka, Marcin Czapiewski, Karolina Chorąży, Michał Więdłocha) Visual Identity System: Maćków Design Studio Sp. Z oo (MPP) (Zbigniew Maćków, Bartłomiej Witwicki, Agata Kowalczyk, Eliasz Matuła, Zuzanna Wojtasiak, Bartosz Zieleński)

Investor: Karol Szymanowski State Music School of 1st and 2nd degree in Wrocław, 13/17 Łowiecka St/, 50-220 Wrocław

Year of realization: 2014

Author’s description: The building of  Karol Szymanowski’ school islocated on J. Pilsudskiego St. Its modern interior has been designed in a consistent and uniform manner. In common-use-areas walls and finishing of architectural elements are made of architectural concrete with a clear visual identity system (floors marked in different colors, bold lettering, information and graphic elements on the door) as well as the natural color of  birch plywood - acoustic elements in the rooms dedicated to musical activities. While designing these rooms, high acoustic requirements were taken into consideration. The interior’s colors have been broken with white and gray railings, lighting, interior’s fittings and walls. Concert halls located in the building are clearly raw, pure in terms of colors (gray, white and plywood) allowing, in the most possible way, to follow musical impressions.

Jury’s review: Jury appreciated the project for its simplicity and consistency in solutions. Its stylistic minimalism creates unobtrusive background for "colorful" activities associated with the object’s functions of the object being a good example when it comes to architectural standards of a contemporary school.



3rd PRIZE

Acoustic House in Małe Żerniki

Address: Lwowska St., Żerniki Małe, 55-040 Kobierzyce

Authors: Major Architekci, Marcin Major

Cooperation: PRACOWNIA AKUSTYCZNA

Year of realization: 2014

Author’s description: Generally, the interior is modern in terms of style. White color used inside is broken by a gray resin floor in the utility room, the hall and the kitchen. A warm wooden parquet floor has been introduced into the living room, the dining room and the hallway. Living space is in a form of an open interior with a centrally placed fireplace made of clinker brick corresponding with the facade’s color.

Jury’s review: The project presents an interesting spatial structure. The adequacy of formal means applied in the interior’s part corresponding with the architectural form of the building gives a feeling of consistency throughout the whole project, where the internal "follows" the external.

The presentation’s poor photographic documentation which doesn’t fully reflect the project’s description could be considered as its weakness.



HONORABLE MENTION

"TREE HOLLOW" - modular nest box for birds

Address: several copies hung on trees in the Tołpa park in Wrocław

Authors: MENTHOL ARCHITECTS – Lilianna Krzycka i Rafał Pieszko

Investor: MENTHOL ARCHITECTS - Lilianna Krzycka i Rafał Pieszko Artist: MENTHOL ARCHITECTS - Lilianna Krzycka i Rafał Pieszko
Year of realization: 2014
Author’s description: The TREE HOLLOW is a modular breeding booth for passerine birds (sparrows, nuthatches, titmice, flycatchers, redstarts, lesser spotted woodpecker), intended for installation on walls and trees in the city. Its geometric form of origami refers to a trunk hollow where birds willingly nest. The modular design allows for its installation in different positions and creating spatial sculptures that could be located on gable walls of buildings, like the murals. The intention is to create a website where anyone could sponsor a “tree hollow” and co-create such composition in a desired location, and, in return would receive a brooch in a tree hollow shape. The box is made of plywood and boards of pine, painted on the outside with ecological paint. The project is meant to be an interesting alternative to typical, available on the market, boxes for birds. The idea is to encourage and support preservation of birds in the city. The "TREE HOLLOW" has entered the final stage of Make Me! at Łódz Design Festival in 2014.
Jury’s review: Jury awarded bravery in taking up unconventional design problems in urban space. The only doubts arose due to lack of "users’ reviews".