PL EN
Wycieczka do Budynku sportowo-rekreacyjnego przy Z.S.O. nr 3 we Wrocławiu
 
Najważniejszym, a zarazem najtrudniejszym zadaniem projektowym było dostosowanie się do otaczającego kontekstu dziewiętnastowiecznych budynków. Funkcja narzucała zróżnicowaną wysokość i formę budynków, o charakterze zupełnie odmiennym od sąsiedniej zabudowy śródmiejskiej. Wyjściowym pomysłem stała się ażurowa ściana – pełniąca funkcje „parawanu” od strony ul. Nowej. Ideą było uzyskanie jednolitej pierzei poprzez zamaskowanie chaotycznej kubatury projektowanego budynku oraz wizualne połączenie kamienicy, w której mieści się Liceum Plastyczne, z wolnostojącym budynkiem istniejącej sali gimnastycznej. Ze względu na różnicę wysokości budynków, z którymi łączył się nowy obiekt sportowy, projektowana ściana została „ścięta” w kierunku niższego obiektu. Materiał,
z którego został wykonany „parawan” to perforowana blacha CORTEN. Charakteryzuje się ona tym, że pokrywa się powłoką rdzawej patyny dającą niebywałe efekty plastyczne, a przede wszystkim stanowiącą warstwę chroniącą stal przed wpływami warunków atmosferycznych.

Plan wycieczki :
prezentacja procesu projektowego;
wycieczka po obiekcie(budynek z zewnątrz, hol wejściowy,sala gimnastyczna, boisko na dachu);
konfrontacja idei projektu i rzeczywistości;

Autorzy obiektu i prowadzenie wycieczki:
Pracownia MAJOR Architekci