PL EN

Termin: 01.10, poniedziałek, g. 12.30

Lokalizacja: Wrocław, ul. Komandorska

Prowadzenie wycieczki: Magdalena Tylman, Łukasz Racinowski, Rafał Zelent

fot. materiały własne pracowni Grupa 5 Architekci, Marcin Czechowicz


Po trudnej i pracochłonnej modernizacji budynku dworca kolejowego Wrocław Główny wraz z jego otoczeniem biurowiec przy ulicy Komandorskiej był dla stołecznej pracowni Grupa 5 Architekci kolejnym wrocławskim zadaniem, tym razem bardziej kameralnym. Zlokalizowany w pozornie mniej reprezentacyjnym miejscu budynek pokornie wpisywał się w otoczenie, a zarazem przyciągać uwagę przechodniów. Obowiązujący plan miejscowy wskazywał na terenie inwestycji realizację dominanty. Autorzy budynku uznali więc, że mają obowiązek zaprojektować obiekt, który będzie wyjątkowy pod różnymi względami.


Dynamiczna, lewitująca dzięki głębokim podcieniom bryła budynku z wyraźnie zaznaczonym narożnikiem jest dominantą zarówno w skali kwartału, jak i w dalekiej perspektywie ulicy Komandorskiej. Podcień od strony ulicy Bogusławskiego ma stać się przedłużeniem pasażu usługowego w arkadach wiaduktu kolejowego, zaś cały budynek zaprojektowano tak, by nawiązywał do gabarytów istniejącej zabudowy. Bryła biurowca od strony ulicy Komandorskiej dopasowuje się do formy sąsiednich kamienic, powtarzając wysokość ich gzymsów i kąt nachylenia dachu. W narożniku, korzystając z możliwości utworzenia dominanty, architekci wypełnili założone w miejscowym planie linie zabudowy pełnymi sześcioma kondygnacjami.


Obiekt postawiony przy starym wiadukcie kolejowym został obłożony indywidualnie zaprojektowaną żyletkową okładziną, dzięki której widziany w perspektywie ulic sprawia wrażenie pełnej bryły. Konsekwentny układ żyletek elewacyjnych wyróżnia budynek w pierzei istniejącej zabudowy i jednocześnie powoduje, że obiekt odbierany jest różnie w zależności od pozycji obserwatora. Każda żyletka ma jeden bok ceramiczny, drugi aluminiowy – pasażerowie pociągu mijającego budynek mogą doświadczyć, jak zmienia się jego kolor i faktura. Ceramika na elewacjach nawiązuje do historycznej ceglanej zabudowy Wrocławia.


Wnętrza części wspólnych budynku również zaskakują stylistyką oraz niecodziennymi rozwiązaniami detali wykończenia, jak na przykład portale windowe czy ławeczki w holach windowych.


Ulokowanie rzeźbiarskiej bryły budynku na niedużej działce wymagało zastosowania wielu niestandardowych rozwiązań konstrukcyjnych.