PL EN

Termin: 30.09, niedziela, g. 11.00

Lokalizacja: Wrocław, Wyspa Pomorska

Prowadzenie wycieczki: Marcin Major, Paweł Major

fot. Maciej Lulko


Apartamentowiec zlokalizowany jest w niezwykle atrakcyjnym miejscu w centrum Wrocławia. Działka jest niewielką wyspą położoną między korytem Odry a Śluzą Mieszczańską. Maksymalna szerokość wyspy wynosi zaledwie 28 m i maleje do zera, co powoduje, że wszystkie funkcje na całej długości budynku mają bezpośredni kontakt z wodą.


Lokalizacja ta jest wyjątkowa również z powodu sąsiedztwa wybudowanych w ostatnich latach budynków mieszkalnych wraz z mariną rzeczną, a przede wszystkim historycznego gmachu Uniwersytetu Wrocławskiego. Nie można też pominąć równie starego sąsiada, którym jest 200-letni dąb rosnący na działce. Dzięki takiemu otoczeniu projektanci mogli wykreować reprezentacyjny hol i mieszkania z atrakcyjną panoramą.


Całość założenia składa się z dwóch obiektów stanowiących swego rodzaju przeciwwagę dla sąsiednich dość ciężkich brył, z którymi tworzy spójny układ urbanistyczny wzdłuż ulicy Księcia Witolda. Rozbicie budynku na dwie części kreuje ciekawy kadr urbanistyczny, obejmujący Wieżę Matematyczną Uniwersytetu Wrocławskiego. Taka kompozycja jest jednym z pierwotnych założeń projektu, przedstawionym przez pracownię Tamizo w zwycięskiej pracy konkursowej na koncepcję zagospodarowania tego terenu.


Bryłę budynków zdeterminował kształt wyspy, co wpłynęło na charakterystyczny rzut założenia. Szczególnym wyzwaniem projektowym było wprowadzenie dwóch kondygnacji parkingowych poniżej poziomu wody. Część nadziemna obu obiektów pełni funkcję usługową i mieszkaniową. Partery zajmować będą lokale gastronomiczne, których niewątpliwym atutem będzie przylegający do nich taras, nadwieszony nad lustrem wody. Na wyższych piętrach znajdują się apartamenty/mieszkania o wysokim standardzie. Charakterystyczną cechą układu funkcjonalnego większego budynku jest rzut oparty na literze V. Pozwolił on na stworzenie przestronnego, reprezentacyjnego holu wejściowego z widokiem na stary dąb.


Wszystkie ściany zewnętrzne budynku są w formie fasady szklanej, na którą nałożono strukturę kraty betonowej w kolorze czarnym. Jej zadaniem jest dodanie wizualnego ciężaru mocno przeszklonym obiektom, a przez to nadanie im miejskiego i eleganckiego charakteru. Zewnętrzna krata pełni ponadto funkcję konstrukcyjną, pozwalając na znaczne nadwieszenie budynku nad wodą. Żelbetowa krata elewacyjna łączy się ze stropami w systemie typu Isokorb. Wyjątkowym rozwiązaniem jest odwrócenie działania tego połączenia – to nie budynek dźwiga kratę, tylko krata budynek. Fasadę wyposażono w przesuwne żaluzje, które dodają do uporządkowanej struktury element przypadkowości – będą odzwierciedlać na elewacji rytm życia mieszkańców.


Powstałe budynki są przykładem architektury zrodzonej z lokalizacji, której potencjał i wyjątkowość zachęciły do innowacyjnego podejścia do rozwiązań technicznych.


Autorzy projektu: Tamizo Architects (koncepcja zagospodarowania terenu) / 

Major Architekci - Marcin Major (prowadzący projekt), Anna Major, Anna Owsiany, Zuzanna Róg, Partycja Koprowska, Martyna Trzęsicka, Paweł Major, Przemek Spadło