PL EN

Kapituła konkursu Wnętrze & Dizajn 2018:

Jacek Dworski - przedstawiciel Związku Polskich Artystów Plastyków O/Wrocław Szymon Hanczar - przedstawiciel Akademii Sztuk Pięknych im. E. Gepperta, laureat I edycji konkursu

Marta Mnich - rekomendowana przez SARP O/Wrocław

Sylwia Sikora - wiceprezes SARP O/Wrocław, przewodnicząca


NAGRODA

Nazwa inwestycji

Wnętrza Szkoły Podstawowej im. Astrid Lindgren w byłej fabryce bombki w Miliczu

Adres

Milicz, ul. Dąbrowskiego 3

Autorzy

PORT Józef Franczok, Marcin Kolanus

Inwestor

KOM T. Defratyka

Realizacja

2017

Zdjęcie

Stanisław Zajączkowski


Opis autorski

Poddaliśmy transformacji część dawnej fabryki bombki w Miliczu. Jednym z celów projektowych było utrzymanie ciągłości historii budynku. Elementem edukacyjnym ma być również architektura, wzornictwo, dizajn. Nawiązaliśmy przez luźne skojarzenia do przestrzeni fabrycznej. We wnętrzu pojawił się system rur o funkcji siedziska, wieszaka, miejsca ekspozycji prac uczniów, wystaw. Całoszklane skrzydła drzwiowe doświetlają korytarze, a dzięki zastosowanemu ornamentowi zapewniają intymność i nawiązują jednocześnie do szkła przemysłowego.

Dzieci w szkole potrzebują stref ciszy i hałasu. Staraliśmy się wykreować strefy wspólne, miejsca, gdzie zawiązują się więzi, przyjaźnie, gdzie toczą się pierwsze zmagania i buduje się społeczność szkoły. Kantyna to miejsce, w którym można wspólnie porozmawiać, przygotować własny posiłek, odrobić zadanie domowe czy po prostu coś zjeść. Antresola na piętrze to strefa głośna, która łączy się z salą sportową za pomocą otworów zabezpieczonych metalową siatką. Biblioteka z mediateką jest przestrzenią wielofunkcyjną, otwartą na korytarz i wykorzystywaną w czasie przerw jako miejsce odpoczynku i kreacji.


Uzasadnienie Kapituły

Projekt jako jedyny w pełni wpisuje się w hasło „Miasto poprzemysłowe” przyświecające tegorocznej edycji konkursu Wnętrze & Dizajn. Jest adaptacją części dawnej fabryki szklanych bombek na szkołę podstawową. Atutem są indywidualnie rozwiązane, oryginalne elementy wejść i przegród oraz odsłonięte surowe elementy konstrukcji budynku, a także użyte materiały wykończeniowe o charakterze przemysłowym. Doceniono spójny charakter poszczególnych przestrzeni uzyskany dzięki oszczędnej ilości zastosowanych środków.


WYRÓŻNIENIE

Nazwa inwestycji:

SIEMACHA Spot Wrocław

Adres

Wrocław, Magnolia Park, ul. Legnicka 58

Autorzy

CH+ ARCHITEKCI: Agnieszka Chrzanowska, Mikołaj Smoleński, Grzegorz Kaczmarowski, Martyna Cyran, Maria Wawer, Wojtek Chrzanowski

Inwestor

Stowarzyszenie SIEMACHA razem z AmRest Sp. z o.o.

Zdjęcia

Krzysztof Smyk

Realizacja

2017


Opis autorski

SIEMACHA Spot to placówka wsparcia dziennego dla dzieci i młodzieży w wieku szkolnym. Dzieci przychodzą tu po szkole, aby rozwijać swoje umiejętności, poznawać się i dobrze się przy tym bawić. Projekt zakładał stworzenie przestrzeni o charakterze pseudopodwórka, z wydzieleniem stref wspólnych, półotwartych oraz prywatnych. Strefa wejściowa pełni wiele funkcji: prowadzone są tu występy, prelekcje, projekcje filmów, zlokalizowane jest tu także miniaudytorium oraz czytelnia. W głębi lokalu zaprojektowane zostały pracownie edukacyjne (m.in. plastyczna, komputerowa i muzyczna), a także szatnia, pokój psychologa oraz węzły socjalny i sanitarny. Aranżację pracowni łatwo można zmieniać, ponieważ projektanci odeszli od szkolnego modelu ławki z krzesłami. Dobór rozwiązań projektowych, w tym materiałów i kolorów, miał na celu stworzenie w przeskalowanej przestrzeni industrialnej wnętrza ciepłego, intymnego, adekwatnego do nowej funkcji.


Uzasadnienie Kapituły

W projekcie doceniono dobrze zaprojektowane wnętrze w przestrzeni o charakterze przemysłowym. Dzięki zastosowanym materiałom i kolorystyce uzyskano kameralny nastrój sprzyjający edukacyjnemu programowi placówki dla dzieci i młodzieży.